Endüstri 4.0 performansları iyileştirmeyecek, verileri gören yorumlayan ve aksiyon alabilen yöneticiler iyileştirecek.
Endüstri 4.0 Yalın Üretime alternatif bir seçenek midir? Yalın Uygulamaları hayata geçirmeden Endüstri 4.0 'a geçiş mümkün müdür? Bu soruların cevapları firmadan firmaya değişiklik gösterebilir.
Endüstri 4.0 ve Kaizen: Şirketlerde verimlilik, kalite, üretim hacmi ve esneklik gibi kavramlarda sınır tanımayan ve birbirini tamamlayan iki anlayış haline getirilmelidir. Peki nasıl ?
E4.0 otomasyon ve üretim teknolojilerinin etkinliğini anlık olarak görebilmemizi ve veri alışverişini sağlayan kavramların bütünü olarak tanımlanabilir. Bununla birlikte nesnelerin interneti, vb. gibi konuları ele alarak sanal sistemlerin yardımıyla “akıllı fabrika” - karanlık fabrika ( insansız ) oluşumuna yardımcı olur.
KAIZEN merkezli olarak çalışan ve bu kültürü benimseyen organizasyonlar ise, çalışma ortamında günlük israflardan kaçınan ve sürekli olarak iyileşme sonuçlarını gösteren, aynı zamanda insan yetkinliğininin gelişimini hedef alan organizasyonlardır.
Sanal sistemlerin akıllıca kullanılması, elde edilen verilerin kaizen kültürü ile değerlendirilmesi ve planlanması sayesinde şirketler daha fazla esneklik ve verimlilik elde edebilir, kapasite ve kalite gelişimi açısından oldukça etkili sonuçlar elde edebilirler.
Nasıl mı ? Aslında iki konunun da hedef noktası aynıdır. İsrafları azaltmak ve ortadan kaldırmak. Yalın bakış açısının olmadığı organizasyonlarda verilerin sadece faaliyetlerin sonuçu olarak veri şeklinde kalması bir risk iken, Yalın bakış açısında ise veriler hedefe giden yolların doğrulunu gösteren bir rehber niteliği taşır.
E4.0 teknolojinin sunduğu sanal uygulama destekleri ile veriler hızlı bir şekilde hem organizasyon içerisinde gerçek zamanlı olarak iletişim kurar. İşte bu nokta çok önemli. İletişim sonucu, doğru gelişimi planlayabilmek yine Yalın Bakış açısı ile mümkün olacaktır.
Örnek uygulamalar arasında, arızaları tahmin edebilen ve bakım konularını otomatik olarak listeleyebilen makineler ve üretimde beklenmedik değişikliklere karşı tepki vererek otomatik şekilde organize olabilen sistemler bulunmaktadır. Bu sistemlerin temel çıkış noktası ise TPS / Yalın Üretim sistemlerinin Jidoka sütünudur.
TPM açısından önemli olan OEE, Kestirimci ve Önleyici Bakım adımları için doru sinyalleri zamanında alarak bakım etkinliğini arttırmada doğrudan bir etki sağlanacaktır. Standart iş yapısında oluşan varyasyonlar kaynaklı, operatörlerin ergonomi problemleri ve bunların çevrim içersinde yarattığı zaman kayıpları, kalite problemleri vb gibi bir çok unsur yine E4.0 sistemleri ile anlık olarak tespit edilebilmektir.
Amaç bu verileri izlemek mi yoksa anlık veriyi görüp, kaynağında aksiyona geçmek mi ? Aksiyona geçecekse bu problemlerin kök nedenleri kim tespit ederek doğru aksiyonları hayata geçirecek. İstenildiği kadar otomasyon odaklı düşünülsün bütün bu problemlerin ana cevapları insana dayalı olmak zorundadır. İsraf bakış açısı var oldukça, yetkinlik seviyesi arttıkça problemler hızlı bir şekilde ortadan kalkacak ve arzu edilen verimlilik seviyesine ulaşılabilecektir.
Endüstri 4.0 konseptinin firmalarda daha iyi anlaşılması ve Kaizen uygulamaları ile desteklenmesi durumunda hayal edilen akıllı fabrikalara gerçek anlamda akıllı olacaktır. Birbirlerine alternatif sistemler türetmektense Yalın Kültürün üstüne yapılacak olan dijital geçiş daha etkili olacaktır.