İdeal Duruma giden bütün yollar görselleştirilmeli ve tüm çalışanlara yolu doğru tarif etmeliyiz.
TPS – Yalın Üretim temel faaliyetlerinden birisinin 5S olduğu artık hemen herkes tarafından bilinmektedir. Fakat, 5S in iki ayrı noktaya odaklığı gözden kaçırılmaktadır. Peki nedir bu iki ayrı odak noktası ? Biri Görsel 5S ( kısaca makyaj) diğeri ise Fonksiyonel 5S' tir. Görsel 5S tüm adımların kelime anlamlarıdır. Bu yapı üretim sahası ile ofislerin düzenli ve temiz olmasını sağlar. Görsel 5S çalışan motivasyonu açısından önemli bir unsurdur. Fonksiyonel 5S ise, düzen ve temizliğin yanı sıra bizleri sahadaki problemlerin kök nedenlerine götüren, problemleri direk gün yüzüne çıkartan, Verimlilik, Kalite, ISG gibi ana parametrelerin iyileşmesini sağlayan taraftır. TPS Fonksiyonel 5S şartlarının hayata geçirilmesine odaklanır.
O zaman şu soruyu soralım; Fonksiyonel 5S i nasıl sağlayacağız? Her şeyden önce fonksiyonel 5S i sağlamak için problemlerin kendi kendine gün yüzüne çıkması gerekir. Problemlerin görünür olmasını sağlamak için de Standartların net belirlenmesi, Kontrol noktalarının herkes tarafından bilinmesi, PDCA 'in sahada aktif olması yani Görsel fabrika yönetiminin uygulanması gerekecektir.
Görsel fabrika yönetiminden kastettiğim ise saha içindeki tüm faaliyetlerin tüm çalışanlar tarafından her hangi bir an, saat, vardiya, gün, hafta, ay ve yıllık zaman dilimlerinde anlaşılabilir, aynı zamanda takip edilebilir olmasıdır.
Peki, sahanızdaki tüm faaliyetler neleri kapsar? Bu faaliyetler Güvenlik, Kalite, Verimlilik, Maliyet Azaltma, İnsan Kaynağı Yönetimi, Çevre Yönetimi gibi faaliyetlerdir. Bu faaliyetleri takip etme nedenimiz ise müşteri beklentilerini karşılayarak müşteri memnuniyetini arttırmaktır. Bu da ancak katılımcı yönetim ile gerçekleşebilir. Bundan dolayı tüm çalışanların yönetim süreçlerinde rol alması ve müşteri memnuniyetinin birlikte sağlaması gerekmektedir. Yöneticiler bu çalışmalarda aktif rol alırken saha çalışanları genellikle unutulmaktadır. Yönetimin temel unsuru PDCA döngüsünde saha çalışanlarının birinci önceliği Anormal durum farkındalığı ile sahada oluşan problemleri yukarı geri besleme ( feedback ) yapmasıdır.
Sahada ideal duruma giden tüm faaliyetleri standartlaştırmamız ve standartları da görselleştirmemiz, tüm çalışanlarla görseller üzerinden yönetmemiz çok önemlidir. Günümüzde şirketler müşteri beklentilerini karşılamak ve bu doğrultuda varlıklarını devam ettirmek, sonrasında da büyümek için adeta savaş vermektedirler. Şirketlerin bu savaştan galip ayrılmaları için yapması gereken; herkesi seferber etmek olduğu gibi, bu savaşın hedeflerini izlenebilir kılmak ve tüm bireyler ile paylaşmak olmalıdır. 5S faaliyetleriniz programlarken yukarıda anlattıklarımı odağınıza almanız dileği ile..
Yazar Hakkında :
Hakan Morsallı
1962 yılında İstanbul doğumlu olan Hakan Morsallı, Akdeniz Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Motor bölümü mezunudur. Çalışma hayatını 1987 yılından beri otomotiv yan sanayi çeşitli sektörlerinde devam ettirmektedir.